5 vanliga orsaker till magont

Magont är något som drabbar alla då och då, med orsaker som kan variera mellan allt från gaser till betydligt allvarligare problem och det kan vara svårt att veta vad som är vad. Först och främst så brukar “magen” i detta sammanhang handla om flera olika organ som finns i den delen av kroppen – med andra ord, det är inte alltid tarmsystemet det handlar om. En vanlig orsak är att man har ätit något olämpligt, vilket kan ge illamående såväl som skarp, molande smärta. Gaser kan göra riktigt ont, och de bildas lätt om man har ätit fel. Besök en 1177.se artikel om magont för mer information.

shutterstock_336068534Stress, IBS och halsbränna

Att exempelvis stress kan påverka magen är ingen hemlighet – stress kan orsaka magont, förstoppning, diarré och andra problem, men för det mesta är detta kortvarigt och går över när källan till stressen försvunnit. I andra fall kan det vara en redan existerande sjukdom som bara förvärras av stress, dvs. exempelvis IBS (irritable bowel syndrome), som yttrar sig på flera sätt. En annan orsak till magont kan vara halsbränna, vilken också kan triggas igång av stress. Stress kan med andra ord orsaka en hel del både psykiska och fysiska problem, och för att hjälpa till med återhämtning och behandling för detta finns arbetsrehabuppsala.se tillgängligt med mer information.

Flera orsaker till samma symptom

Magont kan alltså orsakas av flera olika faktorer; stress, sjukdom, kost, halsbränna och problem i andra organ såsom blindtarm och njurar. Oavsett orsak är det alltid viktigt att ta magont på allvar och söka vård om det känns osäkert. Kommer smärtan plötsligt, intensivt, vara länge, eller inte känns bekant, ska man alltid ringa vårdcentralen för att kolla upp om det är något lättåtgärdat eller om det tyder på något allvarligare problem. Att lyssna på sin kropp är viktigt, så se till att vara uppmärksam på alla typer av förändringar, oavsett vilken typ av smärta du har i magen.