Hur stress påverkar din mages hälsa

Magproblem från stressAtt stress är någonting negativt och att vi alla bör försöka minska stressen i vardagen vet antagligen de flesta. Hur stressen däremot påverkar exempelvis magen kanske inte lika många känner till. Det finns till och med ett symtom som kallas för stressmage, eller funktionell dyspepsi på läkarspråk. Dålig mage i allmänhet, sura uppstötningar, fyllnadskänsla i övre delen av buken är alla tecken på stressmage. Varför uppkommer dessa symtom? Om du är stressad under en begränsad period uppkommer vanligtvis inte dessa tecken, det är när stressen har blivit en del av vardagen som fysiska besvär som dessa kan göra sig påminda.

Stress, kaffe och alkohol

Är du väldigt stressad och samtidigt känner en press över att vissa saker måste bli klara och göras, kanske du tar till kaffe för att orka med dagen. Det är ingen bra idé. Kaffe i måttliga mängder, upp till tre koppar om dagen, har dock visat sig ha positiva hälsoeffekter. Mer kaffe än så, riskerar att öka magproblemen. Dricker du stora mängder kaffe kommer du kanske även att sova sämre, vilket många som är stressade redan gör, och det gör att du inte får den återhämtning som behövs för en stressig period. Besök oss på arbetsrehabuppsala.se för att få hjälp.

Bota dig själv

Vad kan du göra själv åt dina symtom? Har du fått bekräftat att det rör sig om en stressmage är det främst din livssituation som måste ses över. Det kan vara svårt att se sina behov och problem själv och ett bra tips är att uppsöka en psykolog, kurator eller coach som hjälper dig att se ditt liv utifrån och strukturera upp din vardag. Det är många gånger inte så enkelt som att ta det lugnare, utan mer konkreta förändringar måste till. Att minska på kaffet, alkoholen, cigaretterna och den feta maten är dock en bra start på vägen till ett mindre stressigt liv.