1.9 miljoner till mag-tarmforskning när Mag-Tarmfonden gör sin största utdelning någonsin
Mag-Tarmfonden är den enda svenska forskningsfond med fokus på att förbättra mag-tarm- och leverhälsa. Därför får sju forskare med lovande forskningsprojekt inom mag-tarm- och leverområdet i år dela på totalt 1.9 miljoner när fonden idag delar ut årets anslag i samband med Svenska Gastrodagarna i Linköping. Det är den största utdelningen någonsin som Mag-Tarmfonden gör sedan starten 2010.
- Jag är otroligt glad över att vi i år kan dela ut mer pengar än någonsin till viktiga forskningsprojekt inom matsmältningsapparatens sjukdomar. Inte minst är vi stolta över att kunna fortsätta och utvidga den långsiktiga satsning på forskning som rör cirkulationsstörningar i tarmen som vi startade förra året baserat på en stor donation, säger Mag-Tarmfondens ordförande Björn Lindkvist.
Göteborgsforskaren Cecilia Bull, som kartlägger vad som händer med tarmvävnad som exponerats för strålning vid bland annat behandling mot cancer i nedre delen av buken, tilldelas 700 000 kr i anslag för att kunna bedriva sin forskning.
- Det känns otroligt roligt att få motta detta anslag. Med Mag-Tarmfondens stöd kan jag och min forskargrupp nämligen nu, med mycket hög upplösning, kartlägga de kroniska ischemiska processer (syrebrist som kan orsaka vävnadsskador) som sker i tarmen efter strålbehandling och, förhoppningsvis, i förlängningen bidra till utvecklingen av förebyggande och behandlande strategier, säger hon.
Även Anton Risto, som forskar om kirurgisk rekonstruktion vid inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) på Linköpings universitet, är glad över att få motta ett anslag på 250 000 kr.
- Det känns såklart superkul att få det här anslaget från Mag-Tarmfonden. Min forskning har hittills huvudsakligen handlat om hur man kan återskapa tarmkontinuitet eller kontinens efter det att tjocktarmen opererats bort, framför allt vid IBD. Och det spåret fortsätter jag med. Framöver kommer jag dock även att studera fler aspekter kring behandling av inflammation i främst tjocktarmen.
Mag-Tarmfondens anslagstagare 2024
Maria Hjort, 250 000 kr, Falu lasarett, Falun
Projekt: Hälsorelaterad livskvalitet och kvalitetsjusterade levnadsår hos patienter med levercirros
Anton Risto, 250 000 kr, Universitetssjukhuset i Linköping
Projekt: Rekonstruktion efter kolektomi för Inflammatorisk tarmsjukdom
Daniel Hagey, 200 000 kr, Karolinska institutet, Stockholm
Projekt: Diagnostik av lever och bukspottkörtelcancer med mRNA-sekvensering på cirkulerande vesiklar
Catarina Lindqvist, 100 000 kr, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge
Projekt: Ätsvårigheter och livskvalitet hos personer med alkoholorsakad levercirros
Katarina Pihl Lesnovska, 100 000 kr, Universitetssjukhuset i Linköping
Projekt: Development of a disease activity index for patients with microscopic colitis
Cecilia Bull, 700 000 kr, Göteborgs Universitet
Projekt: Kronisk tarmischemi efter strålbehandling mot bäckenområdet
Stefan Acosta, 300 000 kr, Skånes Universitetssjukhus
Projekt: Trender i epidemiologi och förbättrad diagnostik vid akut ocklusion av arteria mesenterika superior
Om Mag-Tarmfonden
Mag-Tarmfonden är en ung forskningsfond driven av Svensk Gastroenterologisk Förening (SGF) och Mag- och tarmförbundet med stöd från donationer från allmänheten och hälso- och sjukvårdsföretag. Forskare söker i öppen konkurrens medel ur fonden och ansökningarna värderas av Mag-Tarmfondens oberoende bedömningskommitté. Fonden har två 90-konton, 900475-5 (plusgiro) eller 900-4755 (bankgiro) och är kontrollerad av Svensk Insamlingskontroll. Fondens Swish-nummer är 123 900 47 55. Mer information finns på fondens hemsida: www.magtarmfonden.se
För mer information, kontakta:
Björn Lindkvist, MD PhD, överläkare, sektionschef, Sektionen för Gastroenterologi och Hepatologi, Medicinkliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Tel: 031-3427705 Mob: 070-9666315
Linn Inganäs, kommunikationsansvarig, Mag- och tarmförbundet
Mob: 073-8213487